Deseori ne întalnim cu proprietari/beneficiari care sunt nedumeriți și nemulțumiți de prețul pe care îl solicită un inginer proiectant de construcții pentru munca depusă și responsabilitatea asumată.
Am găsit de curând întrebarea unui utilizator de internet “De ce nu se găsesc proiecte tip (de genul casa Felicia), de-a gata cu tot ce trebuie, cu arhitectura, instalații, rezistență pe care sa-l dau jos de pe un site și cu care sa îmi fac treaba: autorizație de construcție și mai apoi execuție?” pe care am asimilat-o inițial ca fiind una comică, dar care este mai mult tristă.
În primul rând trebuie perceput faptul că fiecare casă are particularitățile ei:
- Suprafața pe care se va construi și forma acesteia.
- Terenul de fundare
- Proprietățile învecinate
Iar de cele mai multe ori, la fel cum omul este diferit de la persoană la persoană așa și necesitățile lui vor fi diferite, iar în casa proprie fiecare vrea să-și facă spațiile pe care le consideră utile și necesare.
Există deja aceste site-uri care oferă proiecte tip, însă dacă vrei o casă cu specificațiile tale tot la arhitect și inginer ajungi, pentru că deseori se vor dori modificări față de proiectele tip.
De cele mai multe ori proprietarii fac ajustările de proiect direct pe șantier spunându-le meșterilor să mai mărească o cameră, de aici modificări de grinzi, stâlpi, plăci, poate să mai adauge un balcon, numai ca fără un proiectant aceste modificări sunt riscante. Pe lângă faptul că nu se știe cat de rezistentă va deveni casa, proprietarii se expun unor amenzi venite din partea Inspectoratului de Stat în Construcții și reprezentaților din primării care verifică dacă proiectul autorizat pentru construire corespunde cu ceea ce s-a executat.
Oamenii trebuie sa știe că pentru a face un proiect ai nevoie de calculator cu performanțe peste medie, de software specializat, plus de materiale pentru perfecționare, lucruri care se traduc in bani. Nu mai pun aici la socoteala si faptul ca trebuie sa exiști.
Prețul unui proiectant